RSS

Januarivädret i Marbella

18 Jan 2024

Vädret i Marbella i januari

Marbella, en pärla på Spaniens solkust, är välkänd för sitt behagliga klimat året runt. Trots att januari är en av de kallaste månaderna, erbjuder staden och dess omgivningar ett klimat som är milt jämfört med många andra europeiska destinationer.

I det här blogginlägget ska vi utforska hur vädret är i Marbella och dess närliggande orter under januari, och vi tittar även närmare på vattentemperaturer och badmöjligheter, med en liten notering om användning av tumstöd och handledsskydd vid bad.

Vädret i Marbella under januari

Allmänna förhållanden

  • Temperatur: Dagstemperaturer ligger vanligtvis mellan 15-20°C, medan nätterna kan vara svalare.
  • Nederbörd: Januari är en av de blötare månaderna, men regnperioderna är oftast korta.
  • Soltimmar: Trots att det är vinter, njuter Marbella av flera soltimmar per dag.

Klimatvariationer i omgivningarna

  • Närliggande bergsområden: Kan vara kyligare än i staden, perfekt för vandringar i naturen.
  • Kustnära orter: Liknande klimat som Marbella, med milda temperaturer och chans till solsken.

Här kan du se hur vädret i Marbella är just nu och för de kommande dagarna.

Vattentemperaturer och Badmöjligheter

  • Vattentemperatur: Runt 16-18°C, vilket är svalare än sommaren men fortfarande möjligt för ett dopp.
  • Badmöjligheter: Medan vissa föredrar att vänta med bad tills det blir varmare, finns det entusiaster som njuter av vinterbad.
  • Användning av tumstöd: För dem som har behov av stöd för handen, finns specialutformade tumstöd och handledsskydd som är vattentåliga. Detta gör det möjligt att njuta av havet även under de kyligare månaderna, utan att kompromissa med komfort eller säkerhet.

Sammanfattning

Marbella i januari erbjuder en unik kombination av milt klimat och möjlighet till både avkoppling och aktiviteter. Vädret är varierande, men överlag ganska milt jämfört med många andra europeiska städer under denna tid på året.

För de modiga som vågar sig på ett vinterdopp, kan upplevelsen vara uppfriskande, särskilt med rätt utrustning som tumstöd eller handledsskydd. Oavsett om du är ute efter en lugn semester eller äventyr i naturen, är Marbella en utmärkt destination även under de kyligare månaderna.

Se vädret just nu i väderkameror

På vår sida om väderkameror i Marbella kan du se hur vädret är just nu i Marbella.

Calima över Marbella och Costa del Sol

24 Mar 2022

Calima över Marbella och Costa del Sol

Då var det dags igen för ännu en Calima över Costa del Sol. Det är inte så vanligt med detta väderfenomen på den spanska solkusten, men i år har den finkorninga sanden eller ökendammet från Sahara kommit på besök 2 gånger.

Vad är Calima?

Calima är ett väderfenomen som uppstår i Saharaöknen i Afrika. För att en Calima ska kunna bildas måste det finnas ett högtryck över Nordafrika samtidigt som en kallfront passerar någonstans runtom högtrycket. Kallfronten drar då med sig högtrycket och med vindarna följer både värme och ökendamm. Så om en kallfront passerar söderifrån kommer ökendammet att passera ut över Medelhavet och vidare mot Costa del Sol och den spanska sydkusten.

Calima på Costa del Sol och Marbella

Vad händer vid Calima?

När det är Calima på Costa del Sol så fylls luften av dammkorn vilket gör att det blir mycket disigt med dålig sikt och dålig luft ända ner till marknivå. Diset gör att solen får svårt att tränga igenom och i kombination med den extra varma luften så uppfattas det som att det ligger ett ”lock” över himlen med dålig luft som påföljd, vilket drabbar astmatiker i synnerhet men även personer utan besvär brukar kunna känna av en torrhet i hals och svalg.

Dammkornen kan variera i mängd, storlek och färg där himlen kan färgas grå, gul, eller i olika röda nyanser, beroende på var i Sahara Caliman uppstår. Detta gör att den en Caliman inte liknar den andra.

För att hålla dig uppdaterad om Calima och väderläget i Marbell och Costa del Sol så kan du följa händelsutvecklingen här på marbellaväder.se.

Våren har kommit till Marbella

4 Apr 2021

Våren har kommit till Marbella

Efter en tid med varierat och mestadels ostadigt väder har våren gjort entré i Marbella. Det märker man på att temeraturen börjar stiga så sakterligen, även på nätterna som under vintermånaderna kan vara ganska kyliga, ibland till och med iskalla. Även vädret brukar stabilisera sig mer och mer i april, med mer soltimmar och mindre regndagar.

Denna tid är mycket härlig, precis som i Sverige, fast våren här i Marbella är lite annorlunda.

Vädret i Marbella i Januari

13 Jan 2020

Januariväder i Marbella

Det många undrar över är just hur vädret i Marbella och Costa del Sol är under vintermånaderna och i Januari.

Till att börja med så ska det sägas att januari anses vara den allra kallaste och med nederbördsrika månad på hela året. I snitt så regnar det 13 dagar en januarimånad, men det är ju statistik och så är inte alltid fallet. Temperaturen snittar på 14 grader, men det blir såklart varmare när solen tittar fram och är det inte alltför blåsigt så kan man säga att det går att jämföra med en svalare sommardag i Sverige - alltså väder för "kortärmat". Däremot så brukar temperaturen i havet under januari inte vara över 16-17 grader, men kan säkert vara tillräcklig för en och annan kallbadsälskare.

5-dygnsprognos

MARBELLA Väderprognos

Klimattabell (Marbella)

Månad
Temp
Regndagar
Januari
14° / 6°
13 dagar
Februari
15° / 6°
12 dagar
Mars
16° / 7°
11 dagar
April
18° / 9°
10 dagar
Maj
22° / 11°
8 dagar
Juni
26° / 15°
5 dagar
Juli
29° / 18°
2 dagar
Augusti
29° / 18°
2 dagar
September
26° / 16°
4 dagar
Oktober
22° / 13°
9 dagar
November
17° / 9°
11 dagar
December
11° / 7°
13 dagar

resebloggar.info

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)