Calima över Marbella och Costa del Sol

Då var det dags igen för ännu en Calima över Costa del Sol. Det är inte så vanligt med detta väderfenomen på den spanska solkusten, men i år har den finkorninga sanden eller ökendammet från Sahara kommit på besök 2 gånger.

Vad är Calima?

Calima är ett väderfenomen som uppstår i Saharaöknen i Afrika. För att en Calima ska kunna bildas måste det finnas ett högtryck över Nordafrika samtidigt som en kallfront passerar någonstans runtom högtrycket. Kallfronten drar då med sig högtrycket och med vindarna följer både värme och ökendamm. Så om en kallfront passerar söderifrån kommer ökendammet att passera ut över Medelhavet och vidare mot Costa del Sol och den spanska sydkusten.

Calima på Costa del Sol och Marbella

Vad händer vid Calima?

När det är Calima på Costa del Sol så fylls luften av dammkorn vilket gör att det blir mycket disigt med dålig sikt och dålig luft ända ner till marknivå. Diset gör att solen får svårt att tränga igenom och i kombination med den extra varma luften så uppfattas det som att det ligger ett ”lock” över himlen med dålig luft som påföljd, vilket drabbar astmatiker i synnerhet men även personer utan besvär brukar kunna känna av en torrhet i hals och svalg.

Dammkornen kan variera i mängd, storlek och färg där himlen kan färgas grå, gul, eller i olika röda nyanser, beroende på var i Sahara Caliman uppstår. Detta gör att den en Caliman inte liknar den andra.

För att hålla dig uppdaterad om Calima och väderläget i Marbell och Costa del Sol så kan du följa händelsutvecklingen här på marbellaväder.se.

24 Mar 2022

5-dygnsprognos

MARBELLA Väderprognos

Klimattabell (Marbella)

Månad
Temp
Regndagar
Januari
14° / 6°
13 dagar
Februari
15° / 6°
12 dagar
Mars
16° / 7°
11 dagar
April
18° / 9°
10 dagar
Maj
22° / 11°
8 dagar
Juni
26° / 15°
5 dagar
Juli
29° / 18°
2 dagar
Augusti
29° / 18°
2 dagar
September
26° / 16°
4 dagar
Oktober
22° / 13°
9 dagar
November
17° / 9°
11 dagar
December
11° / 7°
13 dagar

resebloggar.info

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)